top of page

Gombáról és kertről

A gombáról

A kertről

🌍

A gombáknak elképesztően nagy jelentősége van Földünk ökoszisztémájában.

Gombák nélkül nem lenne élet a Földön.

Érdekes, nem?

guido-blokker-7qhL24a3kLs-unsplash_edited.jpg

A gombáról

  Mi köze van a gombáknak a biodiverzitáshoz?

Több, mint 1,5 millió gombafaj létezik. Ez hatszor több, mint amennyi növényfajt ismerünk. Nem is gondolnánk, de a gombák mindennapjaink folyamatos résztvevői. Nagy részük nem látszik a föld felett, hanem úgynevezett micéliumokként (gombaszövedék) a földfelszín alatt éli le életét. Sokan azonban számunkra is látható és látványos termőtestet fejlesztenek. Ezeket nevezzük a köznyelvben gombáknak.

🍄

 A micéliumok elektromos impulzusokkal működnek és ameddig számukra megfelelő tápanyag van a környezetükben, addig képesek életben is maradni. A legidősebb micélium kövület 2,4 milliárd éves volt és egy dél-afrikai láva üledékben találták meg.

🔬🔬🔬
 


Gondoltátok volna, hogy a világ legnagyobb élőlénye is egy gomba?
Egy Oregonban található sötétpikkelyes tuskógomba (Armillaria ostoyae) ,,egyed” az, melynek a fonalai (hifái) csaknem 10 km2  területet hálóznak be. Ez körülbelül 1400 focipályának felel meg!


⚽⚽⚽
 

6970d5871482c763a57de626aa9a5ff9.jpg

A gombák számtalan csodás képességének köszönhetően rendkívül fontos szerepet töltenek be a Földön az élet körforgásában és rengeteg
élőlény élete függ tőlük!

🌱

 Miért fontosak a gombák?

gombakert3.png

😲

A gombák nem is növények és nem is állatok, ők egy teljesen különálló országot képeznek rendszertanilag. Viszont a változatos életmódjaik révén képesek az összes élőlény életében szerepet vállalni. Életmódjukat tekintve léteznek szimbionta és lebontó fajok.

A szimbionta gombákat hívjuk “együttélő” gombáknak. Ők képesek kapcsolódni a növényekhez a micéliumaik segítségével.

Ez a kapcsolat a növények és a gombák számára is hasznos.

🥰

🧹

A lebontó gombák a Föld “tisztogatói’’, a már elhalt, vagy haldokló élőlényeket bontják tovább kisebb anyagokra, hogy a természet újra fel tudja használni őket.

Ezzel pedig segítik a Föld tápanyag-körforgásának természetes menetét.

 Gombák és gyerekek egy helyen?

gombakert6.png

👧👦🧒

A gyerekek az osztályközösségükben kapcsolatokat alakítanak ki, kapcsolódnak egymáshoz, kommunikálnak, együtt építik közösségük.

Hmm….Nem, mint egy nagy gomba?

🤸‍♀️

A programon résztvevő diákok nem csak a természet közelségét és a biodiverzitás témáját ismerhetik meg tapasztalati élmények útján.

Ez a foglalkozás teret ad arra is, hogy az egymáshoz fűződő viszonyt, osztályuk közösségét fejlesszék, a “gomba” metafórájára építve.

‼️

A program által hangsúlyozni szeretnénk továbbá a gombák felhasználási szabályait, hogy vannak mérgező és ehető gombák. Kiemelt szerepet tulajdonítunk annak, hogy megtanulják, miért fontos egy gombaszakértő munkája és mik azok a mindennapi helyzetek, amikor a segítségüket kell kérni!

‼️

Fontos mottónk, hogy nem kell félni a gombáktól, mert ők sem félnek tőlünk!

Ha megismerjük őket, akkor már biztonságosabban és tisztelettel tudunk bánni a Földünk gépezetének egy mozgatórugójával.

🤗

Gombák az iskolában?

gombakert5.png

A Champex Kft, vagyis egyik kiemelt konzulensünk, a Gombajó cég már foglalkozott hasonló ötlettel és elvitték a beltéri gombakertjeiket egy általános iskolába, hogy azt a gyerekek felneveljék. Szóval, ebben nem mi vagyunk az úttörők

🤗

Úgy gondoljuk, hogy a gombák témája nem könnyen megfogható, ugyanis ha valakinek erdei gombászásra nem jutott lehetősége, akkor valószínűleg csak a boltok polcain találkozhatott velük. Mi szeretnénk megmutatni a közösségeknek, hogy a kertészkedésnek otthon nem kell megállnia a paradicsompalántánál és a konyhai bazsalikomnál, hanem akár laskagombát is lehet otthon egyszerűen és fenntarthatóan termeszteni

🏡

A szakértői konzultációink során is arról bizonyosodtunk meg, hogy a tevékenység biztonságos. A beltéri, lakásokban nevelendő gombakertek már régóta léteznek, akár szupermarketek polcairól is megvehetik azokat a vásárlók. Csapatunk minden tagja szintén több alkalommal tesztelte azokat a beltéri gombakerteket, amelyeket majd az iskolákba viszünk

🍄

KB psből 2png.png

A kertről

 Beltéren gombát nevelni? Hogyan?!

🤩

Igen, lehetséges! Nem kis csapatunk az első, aki beltéri gombatenyésztésbe vágta a fejszéjét. Az utóbbi pár évben egyre több olyan kezdeményezés alakult, akár Magyarországon is, akár külföldön, akik a biztonságos és fenntartható beltéri gomba nevelést tűzték ki célul. Megfelelő körülmények között, a pára, a fény és a levegő jó kombinációjában nincs lehetetlen és nem csak az avarban egy őszi erdőben, hanem otthon a konyhapulton is szüretelhetünk gombát. Vagy akár egy iskola osztálytermében…


A kiindulás
➡️

A fő indok, ami miatt saját kert tervezésébe fogtunk, hogy a Magyarországon kapható gombatermesztő készletek teljes mértékben a funkcionalitást helyezi előtérbe, a legminimálisabb elemeket tartalmazva. Így nagy a műanyag felhasználásuk és nem építenek az esztétikára.

A koncepciónk
➡️

A Kert Bent egy olyan gombakert, aminek minimalizált a környezeti hatása, és egyszerre több edényben ad lehetőséget a gomba növekedésére. Ezzel lehetővé teszi a kísérletezést vagy több gombafaj növesztését egyidőben.

Tervezési folyamat
➡️

Tervezése során többször keleti újragondolni formailag vagy funkciójában a kertet, a gombaszakértő vagy gombatermesztőkkel folytatott konzultációk után. A tervezés alatt folyamatosan gombákat ültettünk különböző körülmények között, hogy kiderüljön milyen közeget mikor hogyan kedvel, hogy aszerint alakítottuk a terveket a legoptimálisabb verzióig.

Robbantott javított.png

Megoldás részletei
➡️

🪣

Az első biztos bont a fél literes műanyag edények voltak, amelyek újrahasznosításával egy újabb célt adunk a tejfölös/joghurtos dobozok élettartamának. A műanyag használatát nem tudtuk elkerülni, mivel a gombák növekedésében az egyik legfontosabb dolog, hogy steril, biztonságos tároló edénybe helyezzük őket, olyanba, ami nem pórusos anyag (mint például a fa), így könnyen tisztítható. A dobozokat az ültetés előtt étkezésre alkalmas fertőtlenítővel sterilizáljuk. 

Szinesek gombaforma ps Kb.png

🧒

Egy átlagos 20 fős osztályban viszont nem elég egy kis doboz!

Úgy számoltunk a mennyiséggel, hogy 2-3 gyerekre jusson egy dobozka. 

Mood kissebb felbontás.png

🏮

A vödrök elhelyezése és kinézete a régi japán utca lámpákból és lampionokból inspirálódott. A dobozok a fő rudaktól eltartva helyezkednek el, ami azért fontos, mivel így a gombatestek bármilyen irányba ki tudnak nőni az oldalon elhelyezett lyukakon keresztül. 

A dobozokhoz 3D nyomtatással készültek kiegészítő elemek, amik az állványhoz való rögzítésben segítenek. Ezek az elemek támaszanyag nélkül nyomtathatóak, a metszete pedig a dobozzal együtt egy gomba körvonalát adja vissza.

KB psből 2png.png

🪴

Összességében egy könnyen felépíthető és kezelhető kertet álmodtunk és valósítottunk meg, amely biztonságosan felépíthető az osztálytermekben, mégis izgalmas újdonságot varázsol oda.

Kikkel konzulátunk a létrehozás folyamatában?

A projekt létrehozása közben sokféle különböző kérdésekbe ütköztünk, amelyek megválaszolásához felkerestünk szakértőket, akik segíteni tudták a munkánkat.
Ezúton is hálásan köszönjük értékes hozzájárulásukat a projekt megvalósításához!

timothy-dykes-hvCpRKqxlDE-unsplash.jpg

Konzultáltunk:

🤓

A Champex Kft.-vel vezetőjével, másképpen említve a Gombajó vezetőjével, Vigh Dáviddal, aki a beltéri gomba termesztés világába vezetett be minket. Ezen felül pedig vállalkozásuk biztosította csapatunk számára a kipróbált gombákat (egy-két más teszt gombától eltekintve), valamint az iskolákba kikerülő gombákat is.


🤓

Kis Enikő, természetvédelmi mérnökkel, aki szakmai tudásával segítette a csapatunk gombákkal kapcsolatos ismereteinek kibővítését.


🤓

Börcsök Dániel építésszel, aki korábbi beltéri gombakertek építésével kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg velünk és adott választ a felmerülő kérdéseinkre. 

Milyen nehézségekbe ütköztünk?

Miáltal a projekt nem csak a gyerekeknek, hanem nekünk is egy tanulóprojekt így nagyon sokszor gondoltuk újra-át-keresztbe-kasba, hogy miként tudnak a terveink megvalósulni.

Image by Jesse Bauer

Egy alap kérdéskör volt számunkra, hogy hogyan hozzunk létre egy olyan higiéniás közeget, amely megfelel gombáknak, fenntartható, valamint biztonságos az osztályteremben a gyermekekre nézve.

🍄

Tapasztalati úton kísérletezte ki a csapat a gombák mennyiségét, hogy milyen feltételek mellett mennyi gombára lehet számítani egy termesztés során, mik azok a hatások, amelyek segítik vagy gátolják a növekedést, mekkora törődést és odafigyelést igényel egy-egy kis kertnyi gomba.

❓❓

A legnagyobb kérdés, amibe ütköztünk pedig az volt, hogy BIZTOSAN KINŐ?

🍄

A válaszunk ez: nem. Nem, hiszen bármi bármikor közbejöhet, felmerülhet, amire nem számítunk. De ez az izgalmas a természetben. Nem tudjuk minden részletét beprogramozni. Ezzel a kérdéssel értettük meg igazán, hogy a projekttel mi nem gombatermesztő szakértőkké szeretnénk oktatni a gyermekeket (bár a biztonságos gombafogyasztás rendkívül hangsúlyos szempont!!). A célunk a természet, a biodiverzitás témájának mélyebb megértése, fontosságának megtapasztalása. Ehhez pedig a nyílt és őszinte kommunikációt választottuk: odafigyeléssel és kísérletezéssel teremthetünk igazán izgalmas pillanatokat, mint egy gombakert felnevelése.

🤗
A kísérletek és próbálgatások során a csapat minden tagja gőzerővel tájékozódott, beszélgetett és kutatott, hogy minden a lehető leggyerekbarátabb és biztonságosabb legyen a projekt során. Bízunk benne, hogy sikerült megtalálnunk a legjobb megoldást.

bottom of page