top of page

Iskoláknak

kert_bent_nyers-181.jpg

Kezdj velünk!

Tanulj velünk!

Kutass tovább!

A projektben jelenleg előzetes kapcsolatfelvétel alapján 5 meghatározott iskola vesz részt. Célunk volt, hogy minél változatosabb közegekben próbálhassuk ki kezdeményezésünket sokféle osztályközösséget segítve. Amennyiben ezeket a sorokat az egyik iskolából olvassák, örülünk, hogy együttműködhetünk Önökkel és

hamarosan találkozunk az első játékos foglalkozáson!

 

🤸

kert_bent_nyers-115.jpg

Kezdj velünk!

Amennyiben olyan pedagógusként, szülőként vagy érdeklődőként talált a projektünkre,akikkel előzetesen nem vettük fel a kapcsolatot, úgy ajánljuk figyelmébe az

“Érdeklődőknek” aloldalunkat,

ahol minden hasznos információt összegyűjtöttünk kezdeményezésünkről és az esetleges csatlakozás kérdéséről

Amennyiben pedig olyan iskolából való, akikkel tehát hamarosan találkozunk, íme

pár hasznos előzetes információ

➡️

Image by Rachael Gorjestani

🍄

Az időpontokról és a foglalkozás menetéről emailben egyeztetünk a kapcsolattartó pedagógussal, hogy biztosítsuk, hogy az osztály számára személyre szabott módon a legjobb élményt biztosítsuk. A projektet elsősorban 4-6. osztályos gyermekeknek terveztük.

🍄

Előzetes egyeztetés alapján úgy építjük fel a foglalkozásokat, hogy mindent megtegyünk, hogy a gyerek a saját tanulási ösvényeiken haladhassanak végig a célravezető útjukon.

🍄

Érdemes a gyerekekkel előre megosztani, hogy hamarosan egy beltéri kert építésébe kezdenek, kifejezetten amennyiben a gombák témája illeszkedik a tananyagban éppen soron következő témához. Azonban a részletek maradjanak titokban a foglalkozás előtt, hiszen így érthetjük el az igazán izgalmas hatást a valódi élmények tekintetében!

Amit az iskoláktól kérünk:

🏫

Idő

(egy foglalkozás egy alkalommal körülbelül 2-3 tanóra közötti időt vesz igénybe)

🏫

Hely az osztályteremben

(a kerthez nagyjából egy 1x1 méteres terület szükséges)

🏫

Pár hasznos eszköz:

digitális tábla, kivetítő, seprű a takarításhoz

🏫

Lelkesedés

(ebből mi is viszünk egy jó nagy adaggal, így igazán a kezdeti figyelemre van csak szükség, onnantól csapatunk is besegít az izgalmas feladatokkal!)

kert_bent_nyers-178.jpg
Image by Sigmund

Amit a Kert Bent projekt csapata
biztosít
az iskoláknak:

Alapanyagok a kerthez és a gombák ültetéséhez

(mind a kert fa állványzatához, mind a gombák ültetéséhez szükséges szalma, gombaspóra biztosítva van)

Minden eszköz a játékos foglalkozásokhoz

(a projektoron kívül minden mást hozunk!)

Játék ötletek a gomba nevelése során, igény esetén kapcsolattartás a két foglalkozás között

Nagy-nagy adag lelkesedés

Bármilyen kérdés felmerül a foglalkozás kezdete előtt, szívesen válaszolunk rá emailben!

Art Class

Tanulj velünk!

Amikor ezeket a sorokat olvassátok, valószínűleg már ott áll az osztályteremben a gombakert, feldíszítve az osztályra személyre szabott módon, arra várva, hogy hamarosan sok-sok gomba nőhessen ki belőle…

Azonban van egy-két ötletünk, hogy tegyük izgalmassá a várakozást!

 

🤩

❗❗

Először is fontos, hogy bár a foglalkozáson megteszünk mindent, hogy a lehető legjobb körülményt biztosítsuk a gombáknak, lehetséges, hogy nem fognak kinőni. Ezt fontosnak tartjuk őszintén kommunikálni a gyermekek felé is, azonban nem félünk: a célunk a projekttel a természeti csodáinak megtapasztalása, a biodiverzitás fontosságának megismerése, csapatunknak pedig vannak további ötletei a reflektív foglalkozásra arra az eshetőségre is, ha a kert nem hozna gombákat.

Hiszen az élet egy örök felfedezés, próbálkozás és kutatás, a természet pedig olykor pont a számunkra kiszámíthatatlan lépéseivel oly izgalmas és szép.

⏲️

A gomba növekedése alapvetően egy lassú folyamat. Amikor előbújnak az első termőtestek, onnantól viszont egy nap alatt akár kétszeresére is nőhetnek! Tehát azt az időt, amíg a gombák a föld alatt, vagy jelen esetünkben a vödörben töltenek, azt szeretnénk izgalmassá tenni a gyermekek számára.

DSCF0153.JPG
DSCF0158_edited.jpg

🐢

Hiszen a lassú folyamat nem eseménytelen. Felgyorsult világunkban fontosnak tartjuk átadni a gyermekeknek azt a szemléletmódot, hogy nem csak akkor történnek fontos dolgok, amikor azok azonnal és látványosan mennek végbe. 

🔎

Az alábbiakban tehát olyan játék-ötleteket gyűjtöttünk össze, amelyek a gombák növekedésére fókuszálnak, azonban illeszkedhetnek az iskolai tantervbe is. Így egyrészről szeretnénk segíteni a pedagógusok és tanárok munkáját, másrészt élménnyé formáljuk a várakozást a gyermekek számára.

Gomba nevelésre fel!

Játék-ötlet

Leírás

DJ élővilág

Tudtátok, hogy van arra ma már lehetőség, hogy a növények zenéjét halljuk?

Igen, és itt most nem a fák suhogására gondolunk. A növények elektromos energiáját felhasználva egy speciális technológia lehetővé teszi, hogy ezeket az elektromos energiákat zenévé formáljuk

Varázsige vagy gomba név?

Tudtátok hogy a növény és állatvilágban mindennek van latin neve? Ezek nagyon sokszor elég kacifántosak lehetnek. Létrehoztunk nektek egy olyan játékot, amellyel kipróbálhatjátok, hogy meg tudjátok-e mondani, hogy egy Harry Potter varázs igéről, avagy egy gombafajról van-e szó.


A lelkes pedagógusok ebben a segédletben találnak némi útmutatót.

A természet képekben

Inspirálódva a gombák által, menjetek ki a szabadba és készítsetek képeket telefonnal vagy fényképezőgéppel mindenféle izgalmas és érdekes természeti csodáról. Lehet ez egy fa a parkban, egy galamb a téren, vagy akár egy nyúl a mezőn is, ha van lehetőségetek erdős-mezős helyeken csatangolni! Gyűjtsétek össze a képeket és mutassátok meg barátaitoknak. Kinek melyik a kedvence?

Rajzra fel!

Milyen lenne a te gomba kerted, ha építenél egyet? Rajzold le és őrizd meg, hogy együtt megnézhessük a következő találkozásunkkor. Engedd szabadra a fantáziád és álmodd meg a saját gomba kerted, sőt, akár találjátok ki együtt csoportban a barátaiddal!

A gombák története

Inkább történeteket írsz, mint rajzolsz? Akkor meséld el a te történeted a gombákhoz kapcsolódóan. Mit mesélnél el szüleidnek, barátaidnak?

Pár ötlet, milyen történeteket írhatsz:

  • “egy napom gombaként” - milyen lenne?

  • “történet a gombának” - hogyan mesélnéd el az emberek életét egy gombának?

  • “a gomba kalandjai” - milyen izgalmak történhetnek egy gombával az erdő mélyén?

A kert gondozása

Fontos, hogy mindig megfelelő hőmérséklet és páratartalom legyen a gombakert körül. Egy hőmérő segítségével mérjétek ezt két naponta az osztályteremben és figyeljétek, hogy változik-e a hőmérséklet a gombák ültetésétől kezdve. Ügyeljetek rá, hogy 3 foknál ne igen ingadozzon. Ha például 20 fok volt az ültetéskor, 17 fok alá vagy 23 fok fölé ne menjetek. Ezzel biztosíthatjátok a gombáknak a kellemes körülményeket. Vezessétek az adatokat egy naplóba vagy faliújságon! Akár a matek tanárotok is megkérhetitek, hogy adjon feladatot ezekkel a számokkal, így olyan témában dolgozhattok, ami a saját osztálytermetekhez köthető!

Image by Marvin Meyer

Kutass tovább!

Szívbő lörülünk, hogy iskolátok részt vett a Kert Bent projekt gombakert-építő és reflektáló játékos foglalkozásain. Amennyiben szeretnétek a továbbiakban is mélyebben foglalkozni a környezeti nevelés témájával és valódi élményeken keresztül felfedezni a természeti értékek fontosságát, ajánljuk figyelmetekbe a következő blokkot, ugyanis…

Összegyűjtöttünk nektek pár hasznos linket, amin keresztül igazán izgalmassá lehet varázsolni a környezetről való tanulást, akár környezetismeret, akár osztályfőnöki óra, akár projekt napok keretein belül

 

➡️

Megtetszett az otthoni gomba nevelés? Nélkülünk is lehetséges!

Ezen a linken találtok olyan gombadobozokat, amelyeket ti is megrendelhettek és tádáám: kezdődhet az otthoni gomba nevelés!

🍄

Szeretnél iskoládban nem csak beltéri kertet, de kültérit is?

Az Iskolakertekért alapítvány ezen dolgozik!

🏡

Érdekel, milyen zöldségek és gyümölcsök szezonálisak egyes helyeken?

Ezen a linken megtekintheted Európa országainak zöldségeit és gyümölcseit az adott időszakokra lebontva. Mert a szezonális ételek nem csak Földnek, de neked is jók - szuper egészségesek, ráadásul extra finomak!

🍒

(A honlap angol nyelvű, de automatikusan lefordítható magyarra)

Filmnézés, ami nem csak pihentető, de tanulságos is?

A “Kiss the Ground”, magyarul “Becsüld meg a földet” 2020-as cím magyarul is elérhető a Netflixen és igazán izgalmas és hasznos ötleteket tár elénk a természeti értékeink, különös jelentőséggel a talaj szerepére a Föld ökoszisztémájában. Honlapjukon pedig további érdekességek lelhetőek fel, igaz, elsősorban angolul. A film azonban ideális esti kikapcsolódás a laskagombából készített finom vacsora után.

🎥

Játékos kihívások, fenntartható életmód, izgalmas tanulás?

Két ötletünk is van ezek megvalósítására! A WWF úgynevezett “Zero to Hero” kihívásaira feliratkozva olyan tippeket kaphatunk 5 héten keresztül, amelyek mindennapi tevékenységeinket tehetik tudatosabbá, legyen szó vízfogyasztásról vagy étkezésről. Az úgynevezett “AWorld” elnevezésű kezdeményezés pedig egy mobil app segítségével kíván hasonló célokkal játékosan bevonni minél több embert, hogy a fenntarthatóságot és a biodiverzitás megőrzését segítő mindennapi tevékenységeink kerüljenek előtérbe. Bár ezek a lehetőségek egyelőre még csak angol nyelven elérhetőek, érdemes rájuk nézni és akár fordító segítségével inspirálódni, vagy angol nyelvet beszélő ismerősök segítségét kérni!

🐼🪴

Szívesen néznél csodás természeti tájakról videókat, miközben hasznos dolgokat tanulsz?

David Attenborough összes filmjét tudjuk ajánlani, mint például az “Egy élet a bolygónkon” vagy a “Bolygónk jövőjének tudománya”.

🌍

Az előbbiekben felsorolt videókon, filmeken és honlapokon kívül van még egy nagyon fontos tippünk:

MENJETEK KI A SZABADBA.

🌳🤸‍♂️🐕

A legjobb módja annak, hogy a természeti értékek csodáit felfedezzük, az, hogyha első kézből tapasztaljuk meg a varázsukat. Tölts el családoddal, barátaiddal, vagy akár egyedül egy kis időt például egy erdőben, vagy parkban, ahol lehetőséged van rá. Ha tudod, és az idő is úgy engedi, vedd le a cipőd és próbáld ki, milyen mezítláb a talajon mászkálni. Elsőre fura lehet, hiszen általánosságban véve mai modern mindennapjainknak nem része, azonban valódi élményt adhat, kapcsolódást alakíthat ki a Föld gyönyörű értékeivel. De akár cipőben, akár anélkül, csendben ülni, a napi rohanások zajától távol, hallgatni a madarak csicsergését, elmélyülni egy folyó hullámainak mozgásában, vagy figyelni a fák levelének susogását tud igazi kapcsolatot biztosítani a természeti értékekkel. Hiszen az ember is egy a természet csodái közül, és igazán jól esik tudni és érezni, mennyi csoda alkotja még a világot. Úgyhogy legközelebb, ha lehetőséged van rá, ne habozz, menj és tölts időt a szabadban! Hidd el, a belső motiváció megtalálása az első lépés minden fenntarthatóságra és tudatosságra törekvő napi tevékenységhez.

💚

bottom of page